Huiseigenaren profiteren dit jaar nog van fiscaal voordeel

Eind dit jaar lopen verschillende fiscale voordelen voor huiseigenaren af. Dit jaar is het nog extra gunstig om een schenking te doen voor de woning. Ook een verbouwing is door de lagere btw op arbeidskosten vriendelijker voor de portemonnee. De lang uitgestelde verbouwing, de energiebesparende maatregelen, en zelfs de aankoop van een woning; de overheid maakt het dit jaar aantrekkelijker om de knoop door te hakken. Huiseigenaren kunnen profiteren van een aantal tijdelijke maatregelen. Op 1 januari 2015 stoppen deze regelingen.

Langer geldig
Vereniging Eigen Huis pleit ervoor dat sommige maatregelen langer geldig blijven. “We kunnen alleen nog niet aangeven in welke gevallen we voor verlenging gaan pleiten”, zegt woordvoerder Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. “Daarbij moeten we zorgvuldige afwegingen maken. Het is daarbij ook de vraag wat er op Prinsjesdag gaat veranderen.” De belangenorganisatie voor huiseigenaren krijgt veel vragen van leden over de tijdelijke verruimingen, vertelt Van Essen. “Ze maken zich zorgen over wat er gaat gebeuren. Ook wij kunnen niet voorspellen of regelingen wel of niet worden verlengd. We houden op onze website wel een overzicht bij van de veranderingen.”

Zekerheid
Huiseigenaren die overwegen om onderhoud aan de woning te laten plegen, maar ook mensen die een schenking willen doen, hebben in elk geval dit jaar nog de zekerheid dat ze kunnen profiteren van de tijdelijke maatregelen, stelt Van Essen. “Als je het dus voor de jaarwisseling rond kunt krijgen, is het natuurlijk gunstig om van de fiscale voordelen gebruik te maken.” Wacht alleen niet tot het kerstdiner, want dan kan het te laat zijn, adviseert Bram van Eijndthoven, hoofd van het ING Fiscaal Bureau. “Een schenking voor een aflossing moet daadwerkelijk zijn afgelost voor het eind van het jaar. En wie verbouwingswerkzaamheden tegen een laag btw-tarief wil laten uitvoeren, moet bedenken dat de werkzaamheden voor het eind van het jaar moeten zijn afgerond.”

Verhuisregeling en verhuurregeling
De tijdelijk verruimde verhuisregeling en de tijdelijke verhuurregeling veranderen op 1 januari 2015. Deze regelingen zijn al drie keer eerder verlengd. Een huiseigenaar kan voor een woning in aanbouw of een leeg, te koop staand huis hypotheekrenteaftrek krijgen tijdens het huidig kalenderjaar en de 3 jaar daarna. Vanaf 2015 wordt die termijn een jaar korter. Vanaf 1 januari 2015 vervalt ook de regeling dat een te koop staande woning met bepaalde fiscaal voordelige voorwaarden kan worden verhuurd.

Lagere btw
Tot en met 31 december 2014 is het aantrekkelijk om onderhoud aan de woning te laten uitvoeren. Het kabinet heeft de btw op arbeidskosten bij verbouwingen tijdelijk verlaagd van 21 naar 6 procent. De vaklui moeten hun werk dan wel voor 1 januari 2015 opleveren. Niet alleen woninguitbreiding, zoals een dakopbouw of een serre, valt onder deze regeling. Ook energiebesparende maatregelen, zoals vervanging van een cv-ketel of het laten plaatsen van dubbel glas zijn nu extra gunstig. Van Eijndthoven: “De investering verdient zich sneller terug door het tijdelijk lagere btw-tarief op arbeidskosten.”

Schenkingsvrijstelling
De overheid stimuleert dit jaar de woningmarkt met een tijdelijke eenmalig verhoogde vrijstelling voor schenkingen tot maximaal 100.000 euro. Deze regeling geldt tot en met 31 december 2014. De ontvanger moet het bedrag wel gebruiken voor de eigen woning. Hieronder vallen aankoop, verbouwing of onderhoud, en het aflossen van de hypotheek of restschuld. Als kinderen eerder al een schenking van hun ouders hebben ontvangen en gebruik hebben gemaakt van de extra verhoogde vrijstelling van 51.407 euro, moet dit bedrag hierop wel in mindering worden gebracht. Een schenking kan invloed hebben op de privé- of familieverhoudingen”, zegt Van Eijndthoven. “Het is daarom verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur.”

BRON: Eufin.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie